SDG 2 - Geen honger
Honger is niet alleen een probleem in ontwikkelingslanden. Het staat bekend als een wereldwijd probleem. Voedselbanken (particuliere instellingen die niet-verkoopbare maar kwalitatief goede levensmiddelen inzamelen en hiermee (voedsel)pakketten samenstellen die gratis worden verstrekt aan mensen die financieel niet kunnen rondkomen) draaien overuren. Daarnaast hebben verpleeghuizen en ziekenhuizen te maken met ondervoeding van bewoners en/of patiënten.
Facility Management is meestal verantwoordelijk voor de verstrekking van voedsel en dranken in ziekenhuizen, kantoren, scholen en andere organisaties. Gezond en smakelijk eten zorgt ervoor dat gasten zich gelukkiger en energieker voelen.
Ondervoeding bij ouderen
Verpleeghuis ‘De DrieGasthuizenGroep’ in Arnhem is gestart met een nieuw voedingsconcept, genaamd Fingerfood. Het concept wordt geïmplementeerd onder leiding van de Facilitair Regisseur Hospitality, Holland Food en de logopedieorganisatie Parago. Het doel van dit concept is ondervoeding bij ouderen te voorkomen.
Het concept bestaat uit kleine porties eten gedurende de dag. In plaats van één maaltijd, is deze maaltijd verdeeld in drie porties. Vandaar de naam Fingerfood. Ouderen hebben een steeds zwaardere zorgvraag wanneer ze naar een verpleeghuis verhuizen. Er wordt opgemerkt dat ouderen
steeds meer problemen ondervinden met betrekking tot eten, bestekgebruik en vaker bang zijn om zich te verslikken. Fingerfood helpt hun onafhankelijkheid en waardigheid te behouden als het gaat om eten, omdat er minder assistentie nodig is tijdens het eten. Kleinere porties verhogen het voedselbewustzijn, wat uiteindelijk ondervoeding voorkomt. Verschillende aspecten maken dit concept tot een succes:
- Variatie in smaak en presentatie;
- Behoud van maaltijden;
- Herkenbaar houden;
- Voedseltemperatuur;
- Betrokkenheid van medewerkers en koks;
- Informeren van familie.